Öka din glädje i vardagen – checklista med 7 punkter

Johan Ericsson

8 apr, 2021

Vad skapar glädje för dig? 

Titta, lyssna och känn in det som ger dig rätt mindset.

Din miljö och dina intryck är av stor betydelse. För att känna lycka och glädje är det viktigt att du vistas i en miljö som ger dig energi och behagliga känslor.

Du kan genom denna checklista kontrollera om det finns något område som har förbättringspotential!

 

1. Vad lyssnar du på?

Blir du glad av det du lyssnar på, vare sig det gäller musik, poddar, radio eller någonting annat? Finns det musik/ljudböcker/poddar som ger dig glädje och som du skulle kunna fokusera mer på än andra?

Tips: Hundåren – Motgångspodden av Tomas Andersson Wij är en podcast jag lyssnat på en del den senaste tiden. Jag rekommenderar den för dig som gillar att höra om människors berättelser, för att få en bättre helhetsbild av människan i kontrast till de budskap vi ofta matas med i media. Tomas pratar med kända svenska artister, författare och komiker om deras hundår. Jag tycker att detta ger vackra personskildringar, samtidigt som det också ökar förståelsen av den samhälleliga kontexten där dessa personer verkat/verkar.

 

2. Vad tittar du på?

Vilka känslor väcker det du tittar på i sociala medier/TV/filmer? Lista vilka program/personer/kanaler som ger dig glädje och fokusera framförallt på dessa när du väljer vad du ska titta på. Med detta sagt bör du förstås inte blunda för negativa händelser men det behöver inte heller ta överhanden under större delen av vardagen.

 

3. Hur ser ditt hem & din arbetsplats ut? 

Organiserat? Rörigt? Harmoniskt? Den omgivning du befinner dig i skickar signaler till dig. Vad tycker du om dina tavlor på väggarna, är det sådana som ger dig glädje?

Fundera kring allt du ser runt dig, är det sådant som är nödvändigt och/eller förgyller ditt liv? När du får bort överflödiga saker från ditt hem och din arbetsplats kan det också bli enklare att se vad det är som du verkligen vill ha mer av i ditt liv.

 

4. Hur ser dina relationer ut?

Vilka signaler sänder människorna som omger dig? Här gäller det framför allt att fokusera på de människor som du umgås mest med, exempelvis din familj, vänner och dina kollegor. Är detta människor som ger eller tar energi? Prioritera relationer som får dig att må bra.

 

5. Hur ser du på dina arbetsuppgifter?

Vilka känslor ger dina arbetsuppgifter dig? Hur känner du dig när arbetsdagen är slut? Trött? Glad? Om du känner dig helt slut efter arbetsdagen kan det vara ett tecken på att du bör börja söka efter ett annat jobb. Om du känner att du gillar ditt jobb, trots att du blir utmattad av det, kan det vara någonting annat som din trötthet beror på. Undersök i så fall övriga punkter innan du tar ett förhastat beslut om att byta jobb.

 

6. Vad ger du till din kropp?

Det du stoppar i dig påverkar din känsla. Ge din kropp mer av det den behöver och mår bra av. Hitta en motionsform som du gillar och som passar in i ditt livspussel.

 

7. Vilka signaler sänder du till dig själv?

Nu har vi kommit till den viktigaste punkten i checklistan. Om du inte ger dig själv positiva signaler hjälper det föga om andra gör det.

Hur du ser på dig själv och vad du säger till dig själv dagligen har stor inverkan på ditt humör. Är du hård eller rentav elak mot dig själv eller är du en peppande vän? Vilket av det lutar det mest åt?

Det finns flera övningar du kan göra för att förbättra synen på dig själv. Exempelvis så kan du hitta tre saker som du tycker att du gjort bra under dagen och skriva ner dessa. Detta behöver inte ha att göra med prestationer utan kan lika gärna handla om exempelvis situationer där du känt att du fungerat bra. Genom att göra detta regelbundet kan du få en mer positiv syn på dig själv.

 

Träna andningen & ditt fokus

Genom andnings- och fokuseringsövningar kan du träna kroppen till att skapa mer lugn, bättre återhämtning, bättre fokus och möjlighet att tänka klart även i svåra situationer. Jag använder mig av ett verktyg som heter HRV*, skicka gärna ett mejl till mig om du är nyfiken på detta och vill veta mer.

*HRV står för Hjärt, Rytm, Variation.

Hoppas att du fann något tips som du har användning av. Ha en fortsatt fin dag!

/Johan

Vill du bli proffs på att mejla?

10 Do's and Dont's

Fyll i din e-post för att ta del av tipsen och senaste nytt från bloggen!

Var god vänta

Tack för att du prenumererar!

Ämnen

Visa/Dölj Kommentarer (0 kommentarer)
L

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Behöver du en copywriter eller kommunikatör?

Relaterade inlägg

Så skapar du en positiv vana – 8 tips

Så skapar du en positiv vana – 8 tips

Hoppas du fått en bra start på det nya året. Försöker du skapa en ny vana eller jobbar på att bibehålla en som du är nöjd med? Här är några råd & tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att lyckas!

CO-Design av ny AI Coach

CO-Design av ny AI Coach

Sedan i våras har jag varit CO-designer i ett team som arbetar med att ta fram en ny programvara. Zmartrest är en spännande produkt som bland annat har en AI Coach som du kan kommunicera med via en app. Produkten har stor potential och bidrar med ökade insikter om...