Kommer du att låta en pandemi stå i vägen för dina drömmar?

Johan Ericsson

18 jan, 2021

Efter att ha arbetat som anställd under flera år var 2020 året då jag tog steget till att bli egenföretagare.

Det var på våren 2020 jag påbörjade planeringen av mitt företag. Strax före Covid 19 började bre ut sig på allvar och bli ett påtagligt problem för många. Jag var fast besluten om att starta eget och det var någonting som jag hade tänkt på länge, så för min del hade jag gjort det oavsett om jag vetat på förhand om det som skulle ske i samhället. Däremot hade troligen resan blivit annorlunda utan Corona. Eftersom jag bara varit egenföretagare under pandemin så vet jag inte så mycket om hur det skulle kunna upplevas på ett annat sätt, förutom i min fantasi. Det är troligtvis en bidragande faktor till att jag inte känt att pandemin påverkat mig särskilt mycket.

Det som varit mest påtagligt för min del med pandemin är alla digitala möten och begränsningen av fysiska sammankomster. Jag har under dessa månader fått ett annat förhållande till digitala möten – ett mer utvecklat sådant. Även om jag haft digitala möten relativt regelbundet tidigare och anser mig själv vara en rätt så ”digitalt van” person, så har jag tidigare aldrig känt mig lika bekväm med digitala möten som med fysiska. Kanske för att de sociala spelreglerna är så pass annorlunda, oavsett om man pratar med en kund eller en kollega. Man kan exempelvis stänga av kontakten närsomhelst och ”bli osynlig”. Man missar även en hel del av kroppsspråket som ju är en betydande del av kommunikationen. Rösten (tonläge, ordval och så vidare) får en större inverkan på effekten av mötet. För min del upplever jag inte skiljelinjen mellan digitala och fysiska möten som lika skarp längre. Det är bara olika saker – men inte mycket mer annorlunda än skillnaden mellan att ha möten med olika människor.

Eftersom jag främst arbetar digitalt, och oftast hanterar saker online, så kan pandemin för min del ses som en fördel då den digitala vanan ökat snabbt i samhället och min upplevelse är att det på kort tid blivit väldigt mycket mer normaliserat att utföra jobb utan att träffas. Med detta sagt vill jag påpeka att det digitala mötet aldrig kan ersätta det fysiska som har mycket att erbjuda – till exempel småprat före och efter mötet, högre emotionellt utbyte och större möjligheter till kommunikation. Samtidigt är det närvaron som är något av det viktigaste. Om man ses fysiskt men inte är närvarande eller lyssnar på varandra, så spelar det inte så stor roll. Ett möte online med närvarande deltagare är så mycket bättre än ett där man ses men människor ändå är mentalt frånvarande.

Jag tror att det viktigaste överhuvudtaget om du vill starta upp en verksamhet är att det är någonting du verkligen vill göra och att det finns långsiktiga mål med verksamheten. Om du verkligen vill något spelar det inte så stor roll om det är en pandemi eller någonting annat i vägen. Absolut, det kan innebära större utmaningar och vissa branscher är antagligen att avråda i nuläget. Samtidigt är det ju så att om du har en tillräckligt stark motivation och drivkraft så kommer du att hitta vägar framåt. För nya situationer skapar också nya möjligheter, även om vi nödvändigtvis inte gillar alla aspekter av de nya situationerna.

För egen del har jag aldrig övervägt något annat alternativ än att starta eget eftersom jag kommit till insikt om att det är det som passar mig som person bäst. Nu kan jag fokusera på att göra något av det jag gillar mest, samtidigt som jag kan göra livet bättre för andra människor. Jag förstår att många inte upplever 2020 på detta sätt som jag beskriver i texten och kanske känner du som läser detta en oro över framtiden. Alla har inte har samma möjligheter, samtidigt tror jag att oavsett var du befinner dig så finns det ett steg du kan ta som för dig närmare dina långsiktiga mål. Jag stod själv inför en del hinder som jag var tvungen att hantera innan jag hade förutsättningarna för att starta eget. Kanske har du haft planer på att starta eget men tvekar på grund av pandemin? Om så är fallet tycker jag att du ska ta ett steg tillbaka och fråga dig själv vad det är du verkligen vill. Kommer du att förlåta ditt framtida jag för att du lät en pandemi stå i vägen för dina drömmar? Skriv gärna till mig och berätta var du befinner dig på din resa. Kanske håller du på att gå igenom något liknande eller planerar att starta din egen verksamhet?

Visa/Dölj Kommentarer (0 kommentarer)
L

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Behöver du en copywriter eller kommunikatör?

Relaterade inlägg

50 begrepp inom copywriting

50 begrepp inom copywriting

Här har jag samlat 50 mer eller mindre förekommande termer inom copywriting. Listan kan användas som en resurs för dig som vill börja jobba som copywriter eller redan idag arbetar med copywriting och marknadsföring.  Brief: En...

7 tips för att optimera din marknadsföringsstrategi 📣

7 tips för att optimera din marknadsföringsstrategi 📣

En väl genomtänkt marknadsföringsstrategi är en viktig faktor för att lyckas nå ut genom bruset. Här är några råd för att förbättra din marknadsföringsstrategi och lyfta din digitala närvaro.   Tips 1: Definiera tydliga och mätbara mål 🎯 Det bör finnas konkreta...

Vilka är dina ledord för 2024?🎇

Vilka är dina ledord för 2024?🎇

Inför 2024 har jag tre ledord om hjälper mig att hålla en stadig kurs in i det nya året: 🌟 Glädje: Låt glädjen vara närvarande i livet, så ofta som möjligt. 🌟 Acceptans: Detta handlar inte om att tycka allt som sker är bra, utan att se saker för vad de är, och...