Så skapar du en positiv vana – 8 tips

Johan Ericsson

6 feb, 2023

Hoppas du fått en bra start på det nya året. Försöker du skapa en ny vana eller jobbar på att bibehålla en som du är nöjd med? Här är några råd & tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att lyckas!

 

Tips 1: Fokusera på vad du vill uppnå i stället för vad du vill undvika

När du fokuserar på vad du vill undvika drivs du ofta av negativa känslor som oro och rädsla, vilket inte direkt är det bästa när du vill skapa förändring. Genom att i stället fokusera på det du vill uppnå med din vana kommer du att ha en tydligare bild av vad du vill åstadkomma. Du får då en positiv drivkraft vars bränsle består av inspiration och glädje. När du har en tydlig bild av det du vill uppnå blir det också enklare att känna tillfredsställelse och stolthet över det du lyckas med.

 

Tips 2: Stapla positiva vanor på varandra

Om du redan har en positiv vana så kan du addera din nya vana till den befintliga vanan. När du staplar positiva vanor och rutiner på varandra kommer du att få en större effekt av dina insatser. Du skapar en kedja av positiva resultat som kommer att hjälpa dig att uppnå dina mål.

 

Tips 3: Skaffa en tydlig målbild

Sätt upp tydliga mål för vad du vill uppnå med dina nya vanor. Välj en eller flera målbilder som du känner är viktiga för dig personligen och som kan hålla dig motiverad över tid.

Checka av att du har följande klart för dig för att veta att du verkligen konkretiserat målbilden:

  • Hur ser det ut runt dig när den är uppfylld?
  • Hur låter det när målbilden är uppfylld?
  • Hur känns det när du uppnått ditt mål?

Genom att ha en tydlig målbild kommer din energi att få en tydligare riktning som hjälper dig att skapa positiv förändring i ditt liv.

 

Tips 4: Bryt ner dina mål i delmål

När du har ett övergripande mål som är väldigt brett eller innefattar många olika saker så kan du bryta ner det för att göra det mer hanterbart och enklare för dig att se vad som är nästa steg för att uppnå målet. “Bättre hälsa”, “framgångsrik karriär” och “meningsfulla relationer” kan vara sådana övergripande områden där du med hjälp av delmål kan förtydliga för dig själv vad du vill uppnå. Genom att bryta ner dina mål får du också en ökad känsla av att du tar dig i rätt riktning för att skapa din nya vana.

 

Tips 5: Ge dig själv positiva belöningar

Använd dig av belöningar som går i linje med det du vill att din vana ska bidra till. Om du till exempel har som mål att spara mer pengar kan du ge dig själv en belöning som inte har negativ påverkan på din ekonomi, till exempel en promenad i skogen eller att titta på din favoritfilm.

Genom att ge dig själv positiva belöningar visar du för dig själv att du är på rätt väg. Det kommer att hjälpa dig att hålla fokus och motivationen uppe för att skapa din nya vana.

 

Tips 6: Skapa en plan där du gör vanan till ett naturligt inslag i din vardag

Genom att ha en tydlig plan kommer du att få en bättre bild över vad du behöver göra för att skapa den positiva vanan. En plan kan också bidra till en känsla av struktur och kontroll över situationen och det du vill uppnå. Detta kan ge dig ett ökat lugn och bidra till att du inte fastnar i detaljer. Samtidigt kan det även öka sannolikheten för att du hamnar i ett flow-tillstånd där livet upplevs som enkelt och att det “sker av sig självt”, då du inte behöver tänka lika mycket på vad du ska göra härnäst.

Planen kan bidra till att skapa en rutin som hjälper dig i vardagen. Kom ihåg att inte göra planen för strikt, hitta en nivå som känns lagom styrande för dig. Om planen gör att du får mindre att fundera över än innan snarare än tvärtom samtidigt som din positiva vana stärks vet du att du är på rätt spår.

 

Tips 7: Ta hjälp av en motivationspartner

Skapa den nya vanan tillsammans med en motivationspartner. Även om du och din motivationspartner inte är på samma plats fysiskt kan ni till exempel välja att höras regelbundet för att stämma av att ni håller det ni bestämt. Peppa varandra och dela glädjen när ni gör framsteg!

 

8. Ett steg i taget med nuet i fokus

Ta ett litet steg i taget för att få till den ändring du vill uppnå, i stället för att försöka göra allt på en gång. Fokusera på det som sker just nu, och var närvarande. Stanna till ibland och se över vad du tycker är viktigt i ögonblicket och korrigera vanan vid behov när du får nya lärdomar. Du kan på detta sätt bli mer öppen för möjligheter som du annars inte hade uppmärksammat.

Att ta små steg i taget är också ett bra sätt att undvika att bli överväldigad av alla insatser som krävs för att skapa din nya vana. En annan fördel med detta är att du blir mer uppmärksam på steg du tar, även om de är små, vilket förbättrar din motivation till att fortsätta med vanan.

 

Lycka till med din nya vana!

Visa/Dölj Kommentarer (0 kommentarer)
L

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Behöver du en copywriter eller kommunikatör?

Relaterade inlägg

7 tips för att optimera din marknadsföringsstrategi 📣

7 tips för att optimera din marknadsföringsstrategi 📣

En väl genomtänkt marknadsföringsstrategi är en viktig faktor för att lyckas nå ut genom bruset. Här är några råd för att förbättra din marknadsföringsstrategi och lyfta din digitala närvaro.   Tips 1: Definiera tydliga och mätbara mål 🎯 Det bör finnas konkreta...

Vilka är dina ledord för 2024?🎇

Vilka är dina ledord för 2024?🎇

Inför 2024 har jag tre ledord om hjälper mig att hålla en stadig kurs in i det nya året: 🌟 Glädje: Låt glädjen vara närvarande i livet, så ofta som möjligt. 🌟 Acceptans: Detta handlar inte om att tycka allt som sker är bra, utan att se saker för vad de är, och...