5 tips för att sluta skjuta upp saker

Johan Ericsson

20 jan, 2022

Sleepy dog

Det är ett nytt år och kanske har du nya eller gamla mål och drömmar som du vill uppnå?

Prokrastinering, alltså vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, undvikande och uppskjutande av uppgifter, kan dyka upp som en elak gammal ovän när du minst anar det och sätta käppar i hjulet. Här kommer några tips på vad du kan göra för att minska risken för att  detta händer och i det långa loppet höja sannolikheten för att nå dit du siktar.

1. Dela upp uppgifter 🍕

En vanlig anledning till att en uppgift kan kännas överväldigande och ouppnåelig är att den innehåller fler moment än du tänker på. Med andra ord är det egentligen inte bara en uppgift utan flera, vilket kan göra motståndet till att sätta igång mycket större. Om du exempelvis har svårt att komma igång med din löpträning trots att du skrivit upp det i din “att göra-lista” eller kalender, kan det vara en idé att skriva in alla moment som är kopplade till uppgiften.

Det skulle till exempel kunna se ut såhär;

  1. Ta fram träningskläder.
  2. Byta om.
  3. Förbered löp-appen (om du har en).
  4. Spring 3 km.
  5. Stretcha.
  6. Lägg träningskläderna i tvättmaskinen.
  7. Duscha.

På motsvarande sätt kan du göra med de flesta uppgifter. Förutom att det blir enklare att sätta igång med uppgiften så kan denna metod också ha fördelen att du får en mer realistisk bild över hur mycket du hinner med under en dag. Detta kan skapa en ökad tillfredsställelse hos dig då du i större utsträckning kommer att hinna med det du planerat.

2. Tvåminutersregeln 💨

Ibland kan tanken på en uppgift vara mer energikrävande än själva utförandet. Ett smart sätt att bocka av många uppgifter är därför att helt enkelt utvärdera om du kan göra dem på en gång. När du kommer på någonting du behöver göra kan du ställa två frågor till dig själv;
1. Kan jag göra det nu?
2. Kommer uppgiften att ta max två minuter att göra?

Om svaret är “ja” på båda frågorna så är det mest effektiva att slutföra uppgiften på en gång. Det är inte värt att lägga massor av tankeverksamhet åt något som du kan få ur världen direkt. Du behöver inte utgå från två minuter, det kan till exempel vara fem minuter också, det är upp till dig själv att bestämma.

Två minuter är en fingervisning och principen är att det ska vara såpass kort tid att det tar mindre energi att göra det direkt jämfört med att skjuta upp det, samtidigt som det inte stör dig nämnvärt i det du sysselsätter dig med för stunden. Idén kan också användas som en påminnelse för att fokusera på det du ska göra nu och skriva upp saker som tar tid för att ta dem vid ett senare tillfälle.

3. Avsätt tid genom schemaläggning 📅

En nyckel för att du ska kunna göra det du vill är förstås att det finns tid för det. Ibland skyller folk på att de inte har tid men faktum är att alla har lika mycket av denna vara, så det är snarare en fråga om prioriteringar. När du schemalägger det du tycker är viktigt blir det enklare att få tiden att räcka till, dessutom visar du både för dig själv och andra att det du gör är är såpass viktigt att det fått en egen plats på agendan.

4. Belöna dig själv 🙏

Jag hörde regissören David Lynch prata om den positiva effekten av att ge sig själv en gåva varje dag, för att öka känslan av glädje och meningsfullhet i vardagen. En gåva behöver inte handla om någonting storartat utan kan till exempel vara en kopp kaffe eller en tupplur. Det viktiga är att du medvetet tänker att det är någonting som du ger till dig själv. På så vis kan du uppskatta dig själv ännu mer, vilket kan göra dig mer avspänd och mottaglig för möjligheter och positiva händelser i din omgivning. Dessa “gåvor” kan fungera som en morot och ses som en belöning som du får efter att du slutfört en uppgift som du haft svårt att komma igång med.

5. Tacka nej ✋

Lika viktigt som det är att schemalägga det du vill är det att tacka nej till det du inte vill göra. Vissa saker behöver du göra förstås, som att betala räkningar och diska men det kan finnas saker som du gör fast du egentligen inte vill eller måste. Exempelvis kanske du umgås med människor som tar mycket energi eller håller fast vid en hobby som du egentligen slutade tycka var rolig för flera år sedan.

En orsak till att du skjuter upp saker kan vara för att du inte velat göra dem från första början. Finns det situationer som du inte vill hamna i och som du kan undvika? När du får bort mer av detta kan det ge plats åt det som du verkligen vill ägna din tid till.

*

Hoppas att det är något av tipsen som du kan ha användning av. Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter av prokrastinering och om du har några egna tips. 😊

Visa/Dölj Kommentarer (0 kommentarer)
L

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Behöver du en copywriter eller kommunikatör?

Relaterade inlägg

Vilka är dina ledord för 2024?🎇

Vilka är dina ledord för 2024?🎇

Inför 2024 har jag tre ledord om hjälper mig att hålla en stadig kurs in i det nya året: 🌟 Glädje: Låt glädjen vara närvarande i livet, så ofta som möjligt. 🌟 Acceptans: Detta handlar inte om att tycka allt som sker är bra, utan att se saker för vad de är, och...